RODO

Polityka prywatności

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 ogólnego Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE, Główny Instytut Górnictwa informuje, że:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Główny Instytut Górnictwa w Katowicach 40-166, Pl. Gwarków 1.
  2. W sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych należy się kontaktować z Inspektorem Ochrony Danych Osobowych pod adresem gdpr@gig.eu.
  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są w celu dopełnienia obowiązków wynikających z przepisów prawa a w szczególności w celu zapewnienia komunikacji między stronami oraz promowania badań i usług świadczonych przez Główny Instytut Górnictwa.
  4. Informacje uzyskiwane podczas korzystania z witryn internetowych Głównego Instytutu Górnictwa to:
  • pliki tekstowe (ang. „cookies") wysyłane do komputera Użytkownika podczas odwiedzania strony internetowej. Pliki cookies przechowują jedynie dane wymagane przez serwis WWW do prawidłowego działania. [czytaj "Polityka dotycząca cookies" poniżej]
  • dane osobowe Użytkowników korzystających z wniosków i formularzy zamieszczonych w witrynach internetowych Instytutu podawane dobrowolnie i wyłącznie w celu przyspieszenia kontaktu i realizacji czynności wynikających z tematu wniosku/formularza.
  1. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych i prawo do wniesienia sprzeciwu.
  2. Ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, że przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.
    Skargę można wnieść do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
  3. Podanie przez Pani/Pana danych osobowych jest całkowicie dobrowolne.
  4. Pani/Pana dane osobowe zawarte w formularzu mogą być udostępniane wyłącznie podmiotom uprawnionym na podstawie przepisów prawa.
  5. Pani/Pana dane osobowe nie są przekazywane do państwa trzeciego ani organizacji międzynarodowej.
  6. Dane udostępnione przez Panią/Pana będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celu wymienionego w pkt.3, zgodnie z obowiązującymi przepisami.

 

Polityka dotycząca cookies

Strony internetowe wykorzystują wskazany poniżej system analityczno-reklamowy. Jeżeli Państwo nie zgadzają się na wykorzystanie Państwa danych na rzecz poprawy jakości działania strony WWW prosimy o przejścia do odpowiedniego narzędzia prywatności danej firmy i wybrania usługi zarządzania usługami prywatności. W celu poprawy jakości technicznej stron WWW wykorzystujemy narzędzia analityczne firmy Google oraz iPresso.

Aby Państwa dane nie były przetwarzane w systemach Google prosimy o przejście do narzędzia Google i wybrania interesującej Państwa opcji tutaj.

Dla Państwa wygody serwisy Głównego Instytutu Górnictwa używają plików cookies po to, by dostosować serwis do potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych.

Pliki cookies (tzw. ciasteczka) to niewielkie pliki tekstowe wysyłane przez odwiedzany serwis internetowy do urządzenia internauty (komputer, smartfon itp.). Nie zawierają one żadnych danych osobowych.

Serwisy Głównego Instytutu Górnictwa stosują dwa typy plików cookies:

  1. wydajnościowe (zbierające informacje na temat sposobu używania witryny przez odwiedzających, np. najczęściej odwiedzanych stron lub komunikatów o błędach itp.).
  2. funkcjonalne (zapisujące ustawienia użytkownika, np. język, wyrażone zgody itp.),

takie jak:

  • cookies google-analytics.com – służą do prowadzenia statystyk, dokładny sposób działania i politykę prywatności Google Analytics można znaleźć tutaj.
  • cookies sesyjne – są to tymczasowe informacje przechowywane w pamięci przeglądarki do momentu zakończenia sesji, czyli jej zamknięcia
  • cookies ipresso.pl - służą do automatyzacji marketingu, więcej informacji tutaj.

Serwisy obce, do których czasem odsyłamy, mogą także używać plików cookies umożliwiających logowanie się oraz dostarczanie reklam odpowiadających upodobaniom i zachowaniom użytkownika. W szczególności takie cookies to:

  • w serwisie youtube.com – zawierające preferencje użytkownika, oraz liczydło kliknięć, polityka prywatności serwisu YouTube opisana jest tutaj.
  • w serwisie facebook.com – pozwalające na zalogowanie się, a także cookies umieszczane przez reklamodawców w celu dopasowania treści i form reklam. Polityka plików cookies serwisu Facebook dostępna jest tutaj.

W większości przeglądarek internetowych można: kasować pliki typu cookies z twardego dysku komputera (z poziomu ustawień przeglądarki), zablokować wszystkie przysyłane pliki typu cookies lub ustawić ostrzeżenie przed zapisaniem ich na dysku. Należy mieć na uwadze, że zmiany ustawień tych plików polegające na ograniczeniu ich stosowania mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych je stosujących np. uniemożliwiając zalogowanie się na konto pocztowe. Brak zmiany tych ustawień oznacza akceptację dla stosowania plików typu cookies.

Zmiana ustawień cookies w najbardziej popularnych wyszukiwarkach:

Google Chrome

Menu > Ustawienia > Pokaż ustawienia zaawansowane > Prywatność > Ustawienia treści > Pliki cookies  – należy wybrać odpowiednią opcję.

Internet Explorer

Menu > Narzędzia > Opcje internetowe > Prywatność – należy wybrać odpowiednią opcję.

Mozilla Firefox

Menu > Opcje > Prywatność > Historia – należy wybrać odpowiednią opcję.

Opera

Menu > Preferencje > Zaawansowane > Ciasteczka – należy wybrać odpowiednią opcję.

Safari

Menu > Preferencje > Prywatność > Pliki cookies – należy wybrać odpowiednią opcję.

Pytania i wątpliwości w zakresie polityki prywatności użytkownicy mogą zgłaszać poprzez adres e-mail gdrp@gig.eu

+ 48-32-259-2000